Fågelsjö gammelgård

Fågelsjö Gammelgård är en välbevarad kulturmiljö med anor från den finska
invandringen på 1600-talet. De skogsfinnar som slog sig ner i Fågelsjö omkring
1670 hade redan bott i Sverige under två generationer och kom närmast från
Tandsjöborg, ca 15 km söder om Fågelsjö.

Byn ligger i gränslandet mellan Dalarna, Hälsingland och Härjedalen. Den hörde fram till ca 1840 till Mora socken och står där i kyrkböckerna under rubriken “Mora Finnmark”. Efter en kortare tid av samhörighet med Sveg fördes Fågelsjö 1856 till Loos socken, som bildats ett tiotal år tidigare. Sedan dess hör Fågelsjö till Gävleborgs län, även om byn ligger i Dalarna.

Gammelgården är en ovärderlig källa till kunskap om byggnadsskick, självhushåll, hantverkstekniker och folkkonst. Att gården står på ursprunglig plats bidrar till att göra den mycket värdefull.

Till gården hör även härbren, loftbod, bagarstuga och en bössmedja, som är en av gårdens främsta sevärdheter. Härbredörrens sju olika lås vittnar om stora kunskaper i smideskonsten. Några av byggnaderna är daterade till 1700-talet.

Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa är en av de hälsingegårdar som 2012 förtecknades på UNESCOs världsarvslista. Den var då sedan 2004 förklarad som byggnadsminne av Länsstyrelsen i Gävleborg.Kontakta oss

Fågelsjö ligger i Orsa Finnmark, i gränstrakterna mellan Hälsingland, Dalarna och Härjedalen. Europaväg 45, Inlandsvägen, passerar ca 3 km från byn. Inlandsbanan har hållplats i Fågelsjö, ca 3 km från Gammelgården.

Tel.: 0657 30030

Adress: Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa, 827 70 Loos

E-post: info@fagelsjo.nu