Orsahästen design

Orsahästen, senaste nykomlingen bland Dalahästarna och en stolt bärare av gammal tradition.

Det hela började när vi arbetade med temat dalahästar på förskolan där vi båda jobbar. Vi upptäckte att det fanns många olika dalahästar, nästan varje ort i Dalarna har sin egen. Orsa hade dock ingen egen häst, vilket vi tyckte att det var dags att ändra på.

Hästens färg och form kom till oss direkt. Vi ville att den skulle likna en riktig häst, och tillsammans med Tage Jönsarsom är en erfaren och duktig trätäljare började Orsahästen ta form. Den gröna färgen symboliserar de milsvida Orsaskogarna. Det blå i mönstret hämtade vi från Orsasjön, men inspirerades också av banden i Orsadräkten.

Att hästen skulle bära en slipsten kändes självklart då slipstenar har haft en stor betydelse för att sätta Orsa på kartan.

Gensvaret blev mycket stort och nu tio år senare vet vi att Orsahästen är populär i svenska hem, men har också tagit sig ut i Europa och ända bort till Kina och USA.

Under årens lopp har vi även producerat andra produkter Orsahästens anda, bland annat ljusstakar och handdukar.Kontakta oss

Orsahästen design

Kristina Karner

Knapptågsvägen 34, 794 33 Orsa

Telefon: 070-6510098

e-post: kristina.karner@gmail.com